کم شنوایی

کم شنوایی چیست؟

کم شنوایی

کم شنوایی

کاهش شنوایی عبارت است از از دست دادن شنوایی در یک یا هر دو گوش ، از خفیف تا عمیق. برای بروز کم شنوایی لایل زیادی وجود دارد و می تواند در هر سنی رخ دهد، اما بیشتر در افراد بالای 60 سال شایع است.

آمارها نشان می دهد که حدود 16 درصد از بزرگسالان آمریکایی دچار کم شنوایی هستند و این بیماری دو برابر دیابت یا سرطان رایج است. از هر 5 مرد یک نفر و از هر 8 زن یک نفر در شنوایی مشکل دارند. خبر خوب این است که راه حل های متعددی از جمله سمعک برای جبران افت شنوایی وجود دارد.

عبارت زیر بخشی از یک پژوهش از مجله ی علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می باشد که تاثیر افت شنوایی را مشخص می کند:

 کودکان مبتلا به کم شنوایی عمیق در مقایسه با گروه با شنوایی هنجار همسن، احتمالا مهارت های ضعیف تری در حرکات پیچیده و ظریف دست دارند.

ساز و کار سیستم شنوایی

مسیر عبور صدا

مسیر عبور صدا

لاله ی گوش اصوات را از محیط جمع آوری می کند و از طریق مجرای شنوایی خارجی به پرده ی تمپان می فرستد. با ارتعاش پرده ی تمپان توسط صداها ، نوعی تقویت در اصوات صورت می گیرد و سپس با عبور از زنجیره ی استخوانچه ای (چکشی، سندانی و رکابی) به پرده ی بیضی می رسد .

و از آنجا به حلزون گوش رفته و با عملکرد سلول های مویی حلزون گوش سیگنال هایی به وجود می آید که از طریق عصب شنوایی به مغز فرستاده می شوند تا پردازش شوند.

با ساختار گوش خود آشنا شوید!

انواع کم شنوایی

کم شنوایی بر حسب اینکه عارضه در کدام بخش از گوش و سیستم شنوایی ایجاد شود به سه نوع تقسیم می شود:

  1. کم شنوایی انتقالی : در صورت وجود مشکل در ساختار گوش خارجی و میانی به وجود می آید.
  2. کم شنوایی حسی عصبی : در صورت وجود مشکل در ساختار گوش داخلی و عصب شنوایی به وجود می آید.
  3. کم شنوایی آمیخته : نوعی از کم شنوایی است که در آن هم کم شنوایی انتقالی وجود دارد و هم کم شنوایی آمیخته.
    انواع کم شنوایی

    انواع کم شنوایی

میزان افت شنوایی

میزان افت شنوایی بر حسب آستانه های شنوایی فرد تعیین می شود . آستانه ی شنوایی یعنی کمترین صدایی که یک فرد می تواند بشنود.

در افراد با شنوایی طبیعی آستانه های شنوایی بین 0 تا 15 دسی بل می باشند. (دسی بل واحد اندازه گیری صدا است.) اگر فردی چار کم شنوایی شود ، آستانه های شنوایی بالاتری خواهد داشت یعنی قادر به شنیدن صداهای 0 تا 15 دسی بل نیست.

در جدول زیر درجات مختلف افت شنوایی نشان داده شده است :

درجات افت شنوایی

درجات افت شنوایی

 

علل کم شنوایی

  • آسیب به ساختار های گوش داخلی
  • تجمع بیش از حد جرم گوش
    فولیکول ها و غدد موجود در گوش شما سرومن تولید می کنند ، ماده ای که به نام جرم گوش نیز شناخته می شود. اگرچه این جرم معمولاً به طور طبیعی یا با شستشوی ملایم از گوش شما خارج می شود ، اما گاهی اوقات در نتیجه ی تولید بیش از حد تجمع می یابد و کانال گوش را مسدود می کند. هنگامی که این اتفاق می افتد ، شما ممکن است مواردی مانند وزوز گوش و یا افت شنوایی را تجربه کنید .
  • عفونت گوش
    گاهی اوقات سرماخوردگی می تواند به یک عفونت گوش تبدیل شود ، که می تواند شنوایی را کم کند. اگرچه این بیماری بیشتر در کودکان شایع است ، اما در هر سنی ممکن است رخ دهد. با وجو اینکه عفونت گوش به طور معمول و خود به خودی از بین می رود ، اما در مواردی به درمان آنتی بیوتیکی نیاز است و باید به پزشک مراجعه شود.
  • اتواسکلروز
  • پارگی پرده ی تمپان
    پارگی پرده ی تمپان

    پارگی پرده ی تمپان

  • ورزش شدید یا استرس بیش از حد
    آیا ورزش کردن می تواند باعث کم شنوایی یا وزوز گوش شود؟ در یک کلام ، بله. وقتی بیش از سطح تناسب اندام خود ورزش می کنید ، ممکن است دچار کم شنوایی موقت شوید. در اغلب موارد شنوایی به طور معمول در طی چند ساعت به حالت عادی برمی گردد ، در صورت ادامه علائم به پزشک مراجعه کنید. استرس شدید نیز می تواند مشکلات شنوایی یا وزوز گوش را ایجاد کند.
  • قرار گرفتن در معرض سر و صدای زیاد به مدت طولانی
    در حالی که یک انفجار با صدای بلند ممکن است به طور موقت گوش شما را کم شنوا کند ، قرار گرفتن مکرر در معرض انفجار یا سایر صداهای بلند باعث افت شنوایی دائمی می شود. در حقیقت ، رایج ترین شکل از دست دادن شنوایی حسی ، همین افت شنوایی ناشی از نویز است که دائمی می شود.
  • کاهش شنوایی مربوط به سن
    کم شنوایی در سالمندان

    کم شنوایی در سالمندان

    نوع بسیار متداول کم شنوایی حسی عصبی ، پیرگوشی یا کاهش شنوایی مرتبط با سن است. در سنین بالا، بسیاری از مردم متوجه می شوند که مانند قبل ، نمی شنوند. با این حال ، شروع این نوع کم شنوایی تدریجی است.
    افرادی که دچار پیرگوشی شده اند باید از سمعک استفاده کنند زیرا در صورت عدم استفاده از سمعک علاوه بر مشکلات شنوایی دچار مشکلات دیگری از قبیل زوال عقل و آلزایمر و … می شوند.

  • شرایط سلامتی عمومی فرد
    عوامل دیگری نظیر اختلالات ژنتیکی ، بیماری های خود ایمنی مانند بیماری منییر ، عفونت های ویروسی مانند اوریون و ضربه به سر و حتی مصرف برخی داروها می تواند باعث بروز کم شنوایی دائمی شود.

 

علائم کم شنوایی

علائم کم شنوایی

علائم کم شنوایی

  • اختلال در گفتار و سایر صداها
  • مشکل در درک کلمات ، به ویژه در برابر سر و صدای پس زمینه یا در میان جمعیت
  • مشکل در شنیدن صامت
  • مکرراً از دیگران بخواهید آهسته تر ، واضح تر و بلندتر صحبت کنند
  • نیاز به افزایش صدای تلویزیون یا رادیو
  • کناره گیری از مکالمات
  • اجتناب از برخی تنظیمات اجتماعی

 

 

به طور کلی کم شنوایی یا دائمی است و یا موقت . به هنگام مشاهده ی علائم افت شنوایی سریعا برای ارزیابی اقدام کنید .
اگر به طور ناگهانی در یک یا دو گوش احساس کم شنوایی می کنید سریعا به پزشک مراجعه کنید زیرا کم شنوایی ناگهانی با داروهای استروئیدی قابل درمان است . در صورت عدم درمان این افت شنوایی دائمی می شود.

کدام کم شنوایی ، کم شنوایی ناگهانی است و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟

  • آیا اخیراً چندین ساعت در معرض صدای بلند قرار گرفتید؟ (مانند کنسرت ، تیراندازی یا ماشین آلات صنعتی)
  • آیا اخیراً مبتلا به سرماخوردگی یا عفونت گوش بوده اید؟
  • آیا اخیراً ورزش سنگین انجام داده اید؟
  • آیا تحت استرس شدید قرار گرفته اید؟

اگر پاسخ شما به همه ی سوالات فوق مثبت است احتمالا دچار کم شنوایی ناگهانی شده اید و حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

 

عوارض کم شنوایی

صدا

صدا

کاهش شنوایی می تواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی شما داشته باشد. افراد مسن مبتلا به کم شنوایی ممکن است احساس افسردگی کنند. از آنجا که کم شنوایی می تواند درک مکالمات را دشوار کند ، برخی از افراد کم شنوا ، احساس انزوا می کنند. از دست دادن شنوایی همچنین با اختلالات شناختی همراه است.

تحقیقات اولیه نشان می دهد که درمان کم شنوایی می تواند تأثیر مثبتی بر عملکرد شناختی فرد کم شنوا، به ویژه در حافظه داشته باشد.

آسیب شنوایی بر مهارت گوش دادن که فرایندی ذهنی و اولین مهارت زبانی است تأثیر می‏گذارد و متعاقب با آن سایر مهارت‏های زبانی و توانایی‏های یادگیری از جمله پیشرفت تحصیلی را تحت‏الشعاع قرار می‏دهد.

منبع

 

جلوگیری از کم شنوایی

کم شنوایی

کم شنوایی را جدی بگیرید!

مراحل زیر می تواند به شما در جلوگیری از کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا و جلوگیری از بدتر شدن کاهش شنوایی در نتیجه ی کهولت سن کمک کند:

  • از گوش های خود محافظت کنید. محدود کردن مدت و شدت قرار گرفتن در معرض سر و صدا بهترین محافظت است. در محل کار ، گوش گیرهای پلاستیکی می توانند از گوش های شما در برابر سر و صدای مخرب محافظت کنند.
  • مرتبا ارزیابی شنوایی انجام دهید. اگر در محیطی پر سر و صدا کار می کنید ، به طور منظم ارزیابی های شنوایی را انجام دهید. در این صورت اگر کمی شنوایی خود را از دست داده باشید می توانید به سرعت جلوی پیشرفت آن را بگیرید.
  • کار خطرناک نکنید! فعالیت هایی مانند شکار ، استفاده از ابزارهای برقی یا گوش دادن به کنسرت های راک می تواند به مرور به شنوایی شما آسیب برساند. استفاده از محافظ های شنوایی یا استراحت بعد از سر و صدا می تواند از گوش های شما محافظت کند. کاهش صدای موسیقی نیز مفید است.

تشخیص کم شنوایی

تشخیص کم شنوایی

تشخیص کم شنوایی

آزمایشات تشخیص کم شنوایی  شامل موارد زیر است:

  • معاینه ی گوش : جهت بررسی مجرای گوش خارجی . پرده ی تمپان برای اطمینان از نبود عفونت در مجرای گوش خارجی ، عدم پارگی پرده ی تمپان و عدم تجمع جرم گوش و ….
  •  تمپانومتری و رفلکس اکوستیک : جهت بررسی وضعیت گوش میانی
  • ادیومتری تن خالص : برای مشخص شدن آستانه های شنوایی در فرکانس های 250 تا 8000 هرتز
  • ادیومتری گفتاری : ارزیابی تشخیص و درک گفتار فرد

درمان کم شنوایی

درمان کم شنوایی بستگی به علت و شدت کم شنوایی شما دارد.

انواع روش های درمانی کم شنوایی عبارتند از:

  • رفع انسداد جرم گوش : انسداد جرم گوش یک علت برگشت پذیر کاهش شنوایی است. پزشک شما ممکن است جرم گوش را با استفاده از ساکشن یا یک ابزار کوچک که حلقه ای در انتهای آن قرار دارد بردارد و از این طریق افت شنوایی ایجاد شده را درمان کند.
  • روشهای جراحی : برخی از انواع کم شنوایی را می توان با جراحی درمان کرد ، از جمله ناهنجاری های پرده گوش یا استخوانچه های گوش میانی. همچنین برای درمان عفونت مکرر گوش میانی جراحی تمپانوپلاستی انجام می گیرد.
  • سمعک : اگر کم شنوایی شما به دلیل آسیب به گوش داخلی باشد ، سمعک می تواند مفید باشد. یک متخصص شنوایی شناسی می تواند مزایای بالقوه سمعک را با شما در میان بگذارد و بهترین سمعک را به شما معرفی کند.
    سمعک

    سمعک

  • کاشت حلزون : اگر کم شنوایی شدیدتری دارید و سمعک ها پاسخگوی نیاز شما نیستند ، کاشت حلزون می تواند گزینه ی مناسبی باشد. برخلاف سمعک که صدا را تقویت می کند و آن را به مجرای گوش شما هدایت می کند ، ایمپلنت حلزونی قسمت های آسیب دیده یا غیر فعال گوش داخلی شما را دور زده و مستقیماً عصب شنوایی را تحریک می کند.

از کجا بفهمیم که کم شنوایی داریم ؟

واقعیت غم انگیز این است که در بسیاری از موارد ، ممکن است آخرین کسی باشید که متوجه افت شنوایی خود می شوید. کاهش شنوایی اغلب به تدریج اتفاق می افتد ، به همین دلیل تشخیص علائم برای شما دشوار است. با این وجود ، تعدادی نشانه وجود دارد که به شما در تشخیص کم شنواییتان کمک می کند ، فقط کافی است که بتوانید آنها را شناسایی کنید.

اگر شما هم موارد زیر را در خودتان احساس کرده اید حتما به شنوایی شناس مراجعه کنید.

  • صدای زنان را بسیار کمتر از مردان درک می کنید.

وقتی کم شنوایی شما شروع می شود ، شما ممکن است بیشتر صدای آقایان را بشنوید. این امر به این دلیل است که زنان عموماً صداهایی با فرکانس بالا (زیر) و آقایان صداهای با فرکانس پایین (بم) دارند . در اکثر انواع افت شنوایی ،ابتدا ، فرکانس های بالا درگیر می شوند به همین علت افراد کنم شنوا اغلب در درک صداهای زیر بیشتر مشکل دارند به همین علت صدای خانم ها را کمتر از صدای آقایان می شنوند.

. با این وجود استثناهایی وجود دارد. به عنوان مثال ، بیماری منییر، که برعکس سایر اشکال کم شنوایی است و در آن اول فرکانس های پایین دچار مشکل می شوند.

  • شما در محیط های شلوغ برای شنیدن مکالمات به توجه بیشتری نیاز دارید .

اگر برای شنیدن گفتگو ها و یا صحبت دوستتان در یک محیط نسبتا شلوغ با مشکل روبرو هستید احتمالا دچار درجاتی از افت شنوایی شده اید. هنگامی که دچار کم شنوایی هستیم ، جداسازی صداهای فردی در یک محیط پر سروصدا ، به طور فزاینده ای دشوار می شود.

به همین دلیل افراد کم شنوا اغلب برای دنبال کردن مکالمات در محیط های شلوغ بی حوصله هستند.

  • وزوز گوش

وزوز گوش یعنی شنیدن صدایی که منبع خارجی ندارد مانند صدای سوت و یا زنگ. وزوز گوش تحت تاثیر عوامل مختلفی به وجود می آید و می تواند دائمی یا موقتی باشد. در حالی که بسیاری از ما پس از قرار گرفتن در معرض صدای بلند وزوز گوش را تجربه می کنیم ، اگر مرتباً در یک محیط عادی آن را تجربه کنید ، می تواند نشانه ای از افت شنوایی باشد.

اگر شما اخیرا موارد بالا را تجربه کرده اید و یا اطرافیانتان به شما می گویند که حواس پرت شده اید و یا برای تماشای تلویزیون باید صدای آن را بلند تر کنید احتمالا به افت شنوایی  دچار شده اید.

هر چه زودتر به شنوایی شناس مراجعه کنید و با انجام تست شنوایی از وضعیت سیستم شنوایی خود باخبر شوید .

به دنبال پیشرفت روز افزون علم پزشکی جایی برای نگرانی وجود ندارد چراکه می توانید با انجام اقدامات توانبخشی و درمانی به زندگی عادی خود باز گردید و به راحتی به اطرافیان و جامعه ارتباط برقرار کنید.

تست شنوایی آنلاین

 

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • واله مستور
    1400-06-03 16:25

    کم شنوایی قابل جراحی نیست ؟

    پاسخ
    • samakadmin
      1400-06-07 13:25

      سلام خدمت شما در بعضی مواقع که مشکل در ساختار گوش خارجی و یا میانی هست با انجام برخی جراحی ها مشکل حل میشه اما برای کم شنوایی حسی عصبی امکان پذیر نیست.

      پاسخ
  • لیلا ربیع پور
    1400-06-07 13:44

    گوش درد میتونه نشانه ی کم شنوایی باشه ؟

    پاسخ
    • samakadmin
      1400-06-07 14:09

      سلام خدمت شما باید علت اصلی گوش درد مشخص بشه اما بعضی مواقع امکانش هست.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نتیجه‌ای پیدا نشد.

فهرست