کاشت حلزون

برای افرادی که شنوایی عادی دارند ، صدا از گوش خارجی به داخل مجرای گوش می رود و باعث ارتعاش پرده گوش می شود. پرده گوش به سه استخوانچه ی کوچک در گوش میانی متصل است که ارتعاش را از پرده گوش به قسمت پر از مایع گوش داخلی به نام حلزون گوش منتقل می کند. حرکت در مایع درون حلزون باعث حرکت سلول های مویی در حلزون می شود.

حرکت این سلول های مویی باعث واکنش شیمیایی می شود و عصب شنوایی را تحریک می کند. سپس ، عصب اطلاعات را به مغز می فرستد تا اصوات پردازش شوند.

حال اگر افت شنوایی وجود داشته باشد چه؟

دو نوع دستگاه وجود دارد که به افراد در شنیدن کمک می کند: سمعک و کاشت حلزون.

سمعک ها تقویت کننده و بلندگوهای کوچکی هستند که به افراد با افت شنوایی در شنیدن کمک می کنند. در واقع افرادی که کاندیدای دریافت سمعک هستند تنها با بلند تر شدن صدا و افزایش نسبت سیگنال به نویز مشکلشان حل می شود. در حالیکه افراد کاندیدای کاشت حلزون در پردازش صدا ها هم مشکل دارند.

در زیر به شرح کامل کاشت حلزون می پردازیم.

کاشت حلزون چیست؟

کاشت حلزون

کاشت حلزون

کاشت حلزون گوش کوچک یک وسیله الکترونیکی کوچک است که برای کودکان و بزرگسالانی که دچار کم شنوایی شدید تا عمیق هستند و نمی توانند با سمعک گفتار را بشنوند ویا درک کنند ، مناسب است. برخلاف سمعک ها که صدا را تقویت می کنند ، کاشت حلزون گوش بیرونی، میانی و داخلی را دور زده و فیبرهای عصبی شنوایی را مستقیماً تحریک می کند.

در واقع زمانی که فرد در ساختار گوش خود مشکل داشته باشد کاشت حلزون به کمک می آید.

اجزای کاشت حلزون

اجزای کاشت حلزون شامل 5 مورد و در دو بخش داخلی و خارجی می باشد:

  1. میکروفون : میکروفون صدا را از محیط می گیرد.
  2. پردازشگر گفتار : پردازنده گفتار صدای آکوستیک را به اطلاعات الکتریکی تبدیل می کند.
  3. فرستنده : فرستنده صدای پردازش شده را به سیستم داخلی ارسال می کند. فرستنده بر روی گیرنده یا محرک توسط یک آهنربای کوچک نگه داشته می شود.
  4. گیرنده یا محرک : زیر پوست در پشت گوش قرار می گیرد. یک سیم رابط بین گیرنده/محرک با آرایه ی الکترودی است.
  5. آرایه ی الکترودی

میکروفون ، فرستنده و پردازشگر بخش خارجی و گیرنده و آرایه ی الکترودی بخش داخلی را تشکیل می دهند. بخش داخلی کاشت حلزون طی عمل جراحی داخل گوش کاشته می شود.

اجزای کاشت حلزون

اجزای کاشت حلزون

کاشت حلزون چگونه کار می کند؟

  1. صداها توسط میکروفون گرفته شده و به سیگنال الکتریکی تبدیل می شود.
  2. سیگنال الکتریکی به پردازنده گفتار ارسال می شود و در آنجا “کد” شده یا به یک الگوی خاص از پالس های الکتریکی تبدیل می شود.
  3. پالس های الکتریکی به سیم پیچ یا کویل ارسال می شوند و در آنجا توسط امواج رادیویی از طریق پوست سر به بخش داخلی کاشت حلزون منتقل می شوند.
  4. ایمپلنت حلزونی الگویی از پالس های الکتریکی را به الکترودها می فرستد .
  5. عصب شنوایی پالس های الکتریکی کوچک را گرفته و به مغز می فرستد.
  6. مغز این سیگنال ها را به عنوان صدا تشخیص می دهد.

آنچه که از کاشت حلزون خارج می شود جریان های الکتریکی است ، نه امواج صوتی ،به همین دلیل کاشت حلزون نویز ندارد.

 کاندیدای کاشت حلزون

کاشت حلزون

کاشت حلزون

معیارهای پذیرفته شده فعلی به شرح زیر است:

کودکان خردسال: 12 ماه تا 2 سال

  • کاهش شنوایی حسی عصبی (ناشنوایی عصبی) در هر دو گوش
  • عدم پیشرفت در توسعه مهارت شنوایی با سمعک
  • انگیزه بالا و انتظارات واقع بینانه از طرف خانواده
  • عدم منع پزشکی جراحی کاشت حلزون

کودکان: 2 تا 17 سال

  • کاهش شنوایی حسی عصبی شدید (ناشنوایی عصبی) در هر دو گوش
  • سود کمی از سمعک دریافت می کند یا هیچ فایده ای ندارد.
  • عدم پیشرفت در توسعه مهارت های شنوایی
  • انگیزه بالا و انتظارات واقع بینانه از طرف خانواده

بزرگسالان: 18 سال به بالا

  • کاهش شنوایی حسی-عصبی شدید در هر دو گوش
  • سود کم از سمعک کم است یا اصلا مفید نیست.

جراحی کاشت حلزون

اولین مرحله آماده سازی برای کاشت حلزون ، ارزیابی کامل گوش و عصب شنوایی توسط متخصص است. هنگامی که متخصص تشخیص می دهد که جراحی انتخاب بهتری نسبت به سمعک ها است بیمار علیه مننژیت واکسینه می شود.

به بیمار دستور داده می شود که مصرف برخی داروها و مکمل ها را قبل از جراحی قطع کند. از آنجایی که عمل جراحی کاشت حلزون تحت بیهوشی عمومی انجام می شود ، بیمار باید حداقل 12 ساعت قبل از عمل از خوردن و آشامیدن خودداری کند.

اجزای کاشت حلزون

جراحی کاشت حلزون

جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و معمولاً بین 3 تا 4 ساعت طول می کشد. پس از خواباندن بیمار ، یک برش کوچک در پشت گوش ایجاد می شود تا در استخوان جمجمه شیار ایجاد شود و بخش داخلی کاشت حلزون در آن قرار می گیرد.

سپس یک حلقه کوچک در حلزون ایجاد می شود که الکترودهای دستگاه داخلی از طریق آن وارد می شوند. پس از ثابت کردن دستگاه داخلی در محل خود در زیر پوست ، محل برش بخیه می شود.

اکثر بیماران باید یک یا دو شب پس از جراحی در بیمارستان بمانند. ناحیه جراحی شما به احتمال زیاد توسط یک بانداژ پوشانده شده و دستورالعمل هایی در مورد نحوه مراقبت از آن به شما داده می شود. برای بررسی وضعیت و برداشتن بخیه ها ، لازم است به پزشک مراجعه کنید.

در طول بستری شدن در بیمارستان ، به شما آنتی بیوتیک داده می شود تا خطر عفونت را به حداقل برسد و متخصص آنتی بیوتیک های خوراکی را برای مصرف در خانه تجویز می کند.

اختلال در گوش داخلی ناشی از قرار دادن ایمپلنت ممکن است باعث شود بیمار درست بعد از عمل احساس سرگیجه و عدم تعادل کند. با این حال ، این احساس را می توان با داروها کاهش داد و کنترل کرد. این احساس ظرف چند روز کاهش می یابد.

برخی از بیماران ممکن است وزوز گوش را تجربه کنند. این احساس نیز در عرض چند روز از بین می رود و گاهی اوقات با روشن شدن کاشت حلزون به طور کامل از بین می رود.

توانبخشی بعد از جراحی کاشت حلزون

بعد از جراحی کاشت حلزون زمان و آموزش لازم است تا یاد بگیرید چگونه صداهایی را که می شنوید درک کنید ، زیرا درک آنچه می شنوید در مغز اتفاق می افتد. با این حال ، روند توانبخشی پس از جراحی کاشت حلزون گوش برای بزرگسالان و کودکان متفاوت است.

کودکان یا نوزادانی که قبلاً نشنیده بودند ، پس از فعال سازی کاشت حلزون ، نیاز به توسعه یک سیستم زبانی دارند و روند توانبخشی مدت کوتاهی پس از فعال سازی کاشت حلزون شنوایی آغاز می شود. برنامه توانبخشی یک ساله برای کودکان با متوسط ​​یک جلسه در هفته مورد نیاز است.

بزرگسالان با سیستم زبانی ثابت باید معنا را به سیگنال های جدیدی که می شنوند پیوند دهند. بنابراین پس از عادت بیمار به شنیدن با کاشت حلزون ، توانبخشی شروع می شود. جلسه مشاوره توانبخشی ممکن است حدود یک ماه پس از عمل جراحی برنامه ریزی شود. بر اساس نتایج مشاوره ، برنامه توانبخشی مناسب برای هر مورد به صورت جداگانه در نظر گرفته می شود.

انجام برنامه توانبخشی شنوایی پس از کاشت حلزون به تسریع رشد مهارت‌های شنوایی کودکان کم‌شنوا و نزدیک شدن به سطوح شنوایی متناسب با سن منجر می‌شود.

برگرفته از پژوهشی از  گروه شنوایی‌شناسی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

هر جراحی و درمانی مزایا و معایب خاص خود را دارد. با این حال ، نتایج مفید یک جراحی موفقیت آمیز کاشت حلزون ، خطرات ، عوارض و معایب احتمالی آن را پوشش می دهد.

مزایای کاشت حلزون

  • مزیت اصلی و آشکار جراحی کاشت حلزون بهبود شنوایی بدون نیاز به سایر نشانه های بصری مانند خواندن لب ها است. با این حال ، این امر به نوبه خود با افزایش استقلال بیشتر بیماران و بهبود کیفیت گفتار و به حداکثر رساندن فرصتهای یادگیری و شغلی آینده ، به ویژه هنگام انجام عمل جراحی کاشت حلزون گوش برای کودکان و نوجوانان ، نقش مهمی در افزایش کیفیت زندگی بیماران ایفا می کند.
  • یکی دیگر از مزایای قابل توجه کاشت حلزون ، ایمنی بیشتر بیماران در زندگی است ، جایی که کاشت حلزون گوش به بیماران این امکان را می دهد تا صداهایی را بشنوند که خطرات یا هشدارهای احتمالی را بیان می کند و از آنها جلوگیری می کند.
    مزایا و معایب کاشت حلزون

    مزایا و معایب کاشت حلزون

معایب کاشت حلزون

هر جراحی با برخی خطرات و عوارض همراه است و جراحی کاشت حلزون نیز از این قاعده مستثنی نیست. خطرات احتمالی جراحی کاشت حلزون شامل واکنش به بیهوشی ، عفونت ، امکان از بین بردن شنوایی ، تجربه اعوجاج شنوایی در هنگام تلاش ایمپلنت برای پردازش اطلاعات است.

از دیگر معایب کاشت حلزون گوش می توان به نیاز به نگهداری (مانند تعویض باتری یا نصب سیم کشی) و محدودیت برخی از فعالیت های دوران کودکی برای محافظت از دستگاه در برابر آسیب هنگام انجام عمل جراحی کاشت حلزون گوش در کودکان اشاره کرد.

 

درک این نکته ضروری است که جراحی کاشت حلزون درمانی برای ناشنوایی نیست. برخی از والدین این جراحی را برای فرزند خود انتخاب می کنند به این امید که در آینده بتواند بدون سمعک دیگر صداها را بشنود در حالی که حقیقت این است که در حالی که ایمپلنت حلزون شنوایی را برای کودک یا نوزاد فراهم می کند ، ناشنوایی را درمان نمی کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نتیجه‌ای پیدا نشد.

فهرست