ارزیابی شنوایی

بسیاری از افراد به دلایل متعددی برای انجام آزمون ارزیابی شنوایی به کلینیک های شنوایی مراجعه می‌کند. انجام ارزیابی شنوایی مراحل مختلفی دارد که در زیر به بررسی آنها می پردازیم :

تاریخچه گیری

در مرحله اول که مرحله تاریخچه گیری نام دارد آزمایشگر یعنی شنوایی شناس از بیمار چند سوال می پرسد . شاید در نگاه آزمایش شونده ها این سوالات سوالاتی بی‌معنی باشند اما توجه داشته باشید که شنوایی شناسان از پاسخ شما به این سوالات به نتایج متعددی پی میبرند که روند ارزیابی سیستم شنوایی را تسهیل می‌کند.

از جمله سوالاتی که در تاریخچه گیری پرسیده می شود می توان به سوالات زیر اشاره کرد:

  • آیا احساس کم شنوایی می‌کنید اگر بله چه مدت است و در کدام گوش؟
  • آیا وزوز گوش دارید اگر بله چه مدت است در کدام گوش و چه صدایی دارد؟
  • آیا احساس سرگیجه میکنید اگر بله چه مدت است و سرگیجه شما به چه شکل است آیا محیط به دور سر شما می چرخد یا سرتان به دور محیط؟
  • در حال حاضر چه داروهایی مصرف می کنید؟
  • آیا در ناحیه سر و گردن عمل جراحی انجام داده اید؟
  • آیا اخیراً بیهوشی عمومی دریافت کرده‌اید؟

و…

پاسخ شما به هر کدام از سوالات فوق می تواند نکته‌ای را برای شنوایی شناس روشن کند.

اتوسکوپی

اتوسکوپی

اتوسکوپی

بعد از مرحله تاریخچه گیری شنوایی شناس با ابزار اتوسکوپ به بررسی مجرای گوش خارجی و پرده تمپان می‌پردازد با مشاهده مجرای گوش خارجی و پرده تمپان مشخص می شود که آیا این دو عضو از گوشت دچار مشکل هستند یا خیر.

در صورتی که پرده تمپان دچار پارگی باشد و یا مجرای گوش خارجی عفونت کرده باشد انجام آزمون با شرایط خاصی همراه می شود از این جهت است که ارزیابی اولیه با اتوسکوپ اهمیت دارد.

آزمون تمپانومتری

آزمون تمپانومتری به بررسی سلامت پرده تمپان و گوش میانی می‌پردازد درآزمون تمپانومتری پروب وارد گوش می شود و بدون نیاز به همکاری بیمار نموداری رسم می شود که نتیجه آزمون تمپانومتری میباشد آزمون در موارد بسیاری مثل تشخیص وجود عفونت گوش میانی بسیار حائز اهمیت است.

آزمون تمپانومتری

آزمون تمپانومتری

آزمون رفلکس اکوستیک

آزمون رفلکس آکوستیک آزمونی مشابه آزمون تمپانومتری است که در آن بیمار نقشی ندارد آزمون رفلکس اکوستیک سلامت عضله استاپدیوس گوش میانی را بررسی می‌کند.

رفلکس آکوستیک به انقباض عضله استاپدیوس اطلاق می گردد که به واسطه ی ارائه یک صدای بلند به گوش ایجاد می شود. زمانی که این صدای بلند به هر یک از دو گوش ارائه شود، عضلات استاپدیوس در هر دو طرف دچار انقباض خواهند شد.  انقباض عضله استاپدیوس موجب خم شدن قسمت قدامی استخوانچه رکابی به دور از دریچه بیضی شده و زنجیره استخوانی را سفت می کند. مجموعه این اتفاقات موجب افزایش مقاومت در انتقال صدا به گوش داخلی (امپدانس و یا به عبارتی دیگر کاهش اندک کامپلیانس) خواهد شد که به وسیله ی پروب درون کانال گوش اندازه گرفته می شود.

عضله ی استاپدیوس به وسیله ی عصب مغزی هفتم (فاسیال) عصب دهی می شود. بنابراین عضله استاپدیوس می تواند به درستی عمل کند و منقبض شود مگر آنکه فرد مبتلا به فلج عصب هفت باشد.

برگرفته از صفحه ی رسمی دانشگاه علوم پزشکی ایران

بررسی آستانه های شنوایی (ادیومتری)

آزمون ادیومتری تن خالص

آزمون ادیومتری یک آزمون رفتاری است که در آن آستانه های شنوایی فرد در راه استخوانی و راه هوایی ارزیابی می‌شود و  نوع و درجه کم شنوایی مشخص می‌شود. آزمون ادیومتری تون خالص باید در اتاق مخصوصی انجام بگیرد به این معنا که فرد آزمون شونده وارد اتاقک می‌شود و فرد آزمون گیرنده یعنی شنوایی شناس از بیرون اتاقک سیگنال‌های صوتی برای وی می فرستد.
آزمون ادیومتری تن خالص آزمون رفتاری است یعنی عملکرد فرد آزمون شونده در این آزمون نقش اساسی دارد. نتیجه آزمون ادیومتری تون خالص به صورت نموداری که ادیوگرام نام دارد رسم می شود.

آزمون ادیومتری گفتاری

این آزمون یک آزمون رفتاری است که در آن سطح تشخیص و درک گفتار فرد ارزیابی می شود به این معنا که آیا فرد قادر به تشخیص صدا های گفتاری هست یا خیر و اگر قادر به تشخیص صدا های گفتاری هست، آیا میتواند آن اصوات را درک کند و معنای آنها را متوجه شود. پاسخ این سوال ها با انجام آزمون ادیومتری گفتاری مشخص می شود.

آزمون ادیومتری مبتنی بر بازی

play audiometry

play audiometry

آزمون ادیومتری تن خالص مبتنی بر بازی آزمونی است مشابه آزمون ادیومتری تن خالص با این تفاوت که با تکنیک هایی، ساده تر و قابل فهم تر شده و از آنجایی که با اسباب بازی ها انجام می شود بسیار برای کودکان مناسب است.

آزمون ABR یا پاسخ های برانگیخته ساقه مغز

آزمون abr یک آزمون غیر رفتاری است به این معنا که عملکرد فرد آزمون شونده در این آزمون اهمیتی ندارد و در اکثر موارد مخصوصاً اگر فرد آزمون شونده کودک باشد در هنگام انجام این آزمون توصیه می‌شود که بخوابد. این آزمون با نصب الکترودهایی بر روی گوش و پیشانی آغاز می‌شود و سیگنال‌هایی از طریق این الکترود ها فرستاده می شود و نتایج این سیگنال ها به صورت نمودار ها و امواجی بر روی صفحه نمایشگر حاصل می‌شود.

تفسیر نمودار ها و موج های حاصل از سیگنال‌های این آزمون می تواند فرد شنوایی شناس را در تشخیص نوع و میزان کم شنوایی فرد آزمون شونده یاری دهد.

در ABR یا ادیومتری ساقه مغز فعالیت عصب شنوایی و قسمت‌هایی از ساقه مغز توسط الکترودهای نصب شده بر روی ماستوئید یا برآمدگی پشت گوش هر دو طرف و الکترودی که روی قسمت پیشانی قرار می‌گیرد و با تحریک که توسط گوشی‌های هدفون یا insert ایجاد می‌شود بررسی می‌گردد.

برگرفته از وب سایت دانشگاه علوم پزشکی کاشان

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • کبری علیپور
    1400-05-09 17:00

    تمپانومتری ذرد داره ؟

    پاسخ
    • samakadmin
      1400-05-09 20:25

      سلام خدمت شما خیر تمام موارد تست شنوایی که در مطلب توضیح داده شده اصلا درد ندارند.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نتیجه‌ای پیدا نشد.

فهرست