سمعک هوشمند

سمعک هوشمند و ویژگی های آن

سمعک هوشمند

سمعک هوشمند

در دنیای مدرن امروزه پیشرفت تکنولوژی امری اجتناب ناپذیر است . به دنبال همین امر سمعک ها هم مانند دیگر وسایل الکترونیکی رشد چشمگیری داشتند. سمعک هوشمند پیشرفته ترین نوع سمعک می باشد که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است. این نوع از سمعک ها فارغ از شکل ظاهری شان در تکنولوژی از سایر سمعک ها قوی تر هستند.

سمعک های هوشمند ویژگی های متعددی دارند که هر کدام از این ویژگی ها باعث شده است فردی که از سمعک استفاده می کند رضایت بیشتری داشته باشد و راحتی بیشتری احساس کند در زیر به چندین مورد از این ویژگی ها اشاره می کنیم:

 

میکروفون دایرکشنال

میکروفون دایرکشنال، نویز وارد شده از برخی جهات را کاهش می دهد و در عین حال، حساسیت میکروفون در دریافت صدا از یک جهت خاص را حفظ می کند. حساسیت میکروفون دایرکشنال را معمولاً با نمودار قطبی یا polar diagram نشان می دهند.

میکروفون دایرکشنال

میکروفون دایرکشنال

اهمیت میکروفون های دایرکشنال از این جهت است که در میان انواع روش های پردازش سیگنال، این میکروفون ها تنها مدار پردازشی هستند که می توانند از طریق افزایش نسبت سیگنال به نویز، باعث افزایش وضوح (Inteligibility) گفتار شود.

البته هر چه بازآوایی (Reverberation) محیط افزایش یابد، میزان بهره مندی از این میکروفون ها کاهش می یابد، مگر آنکه منبع سیگنال به فرد شنونده بسیار نزدیک باشد.

میزان تأثیر میکروفون دایرکشنال معمولی بر درک گفتار، مستقل از مواد گفتاری مورد استفاده یا میزان نویز زمینه است. اما از آنجایی که نقش برخی فرکانس ها در درک گفتار بیشتر است، شاخص جهت داری نمی تواند میزان تأثیر میکروفون دایرکشنال بر درک گفتار را به خوبی نشان دهد.

تراکم

تراکم

تراکم – سمعک هوشمند همه ی اصوات را به یک اندازه تقویت نمی کند.

محدوده ی پویایی محدوده ی شدتی است که فرد می تواند در آن اصوات را بشنود.
هدف اصلی استفاده از تراکم، کاهش محدوده پویایی سیگنال‌ها به نحوی است که در محدوده پویایی آسیب دیده ی فرد مبتلا به کم شنوایی، قرار گیرد.

به طور کلی عملکرد سمعک به این گونه است که صدا هایی که فرد قادر به شنیدن آن ها نیست را تقویت می کند تا فرد بشنود، حال اگر سمعک صداهای بلند محیط را هم مانند صدا های آهسته تقویت کند برای فرد استفاده کننده از سمعک اذیت کننده می شود. در این حالت استفاده از سمعک نه تنها به بهتر شنیدن فرد کمکی نکرده بلکه خود به سیستم شنوایی فرد نیز آسیب می زند .

سمعک های پیشرفته با قابلیت تراکمی خود مانع از بروز چنین اتفاقی می شوند.

کانال

در سمعک‌های چند کاناله، سیگنال ورودی به چندین باند فرکانسی تقسیم می‌شود که هر باند نیز در یک کانال مجزا قرار می‌گیرد.

کانال

کانال و باند سمعک

در این سمعک ها ، هر کانال از مدار تراکمی ویژه خودش برخوردار است. دلایل اصلی استفاده از مدارات تراکمی در مناطق مختلف فرکانسی عبارتند از:

  • معمولا میزان کم شنوایی فرکانس های مختلف، متفاوت است.
  • سیگنال و نویز محیط در برخی از فرکانس ها، انرژی بیشتری نسبت به فرکانس‌های دیگر دارد.

در سمعک تک کاناله، با شروع عملکرد تراکمی، سطح شدت همه مولفه های سیگنال در همه ی فرکانس‌ها،کاهش پیدا می‌کند. در این حالت، اگر اعمال تراکم در برخی از فرکانس‌ها مطلوب نباشد، نتیجه دلخواه نیز به دست نمی آید. سمعک های چند کاناله، از این مشکل جلوگیری می‌کنند. برای مثال فردی در فرکانس 4000 هرتز افت شنوایی بیشتر نسبت به فرکانس 2000 هرتز دارد. اگر سمعک تک کاناله باشد با اصوات با فرکانس 4000 هرتز همانگونه رفتار می کند که با اصدات با فرکانس 2000 هرتز رفتار کرده است . بدیهی است که این شرایط برای فرد شنونده مطلوب نیست.

کنترل فیدبک

فیدبک همان سوت یا صدایی است که از سمعک خارج می شود و فرد را آزار می دهد. در واقع اگر صدایی که توسط سمعک تقویت شده، از سمعک خارج شود و دوباره از طریق میکروفون به سمعک برگردد و مجددا تقویت شود ، فیدبک رخ می دهد.
روش‌های مختلفی برای کنترل فیدبک وجود دارد. برخی از این روش‌ها عبارتند از:
  1. کاهش فیدبک از طریق کنترل بهره- پاسخ فرکانسی
  2. کاهش فیدبک از طریق کنترل یا تغییر فاز سیگنال
  3. کاهش فیدبک از طریق حذف مسیر فیدبک
  4. کاهش فیدبک از طریق جابجایی فرکانسی (Frequency Shifting)

که در زیر به شرح هر یک می پردازیم:

1. کاهش فیدبک از طریق کنترل بهره- پاسخ فرکانسی
در این روش، از میزان بهره در یک منطقه فرکانسی خاص که معمولاً باعث فیدبک می‌شود، کاسته می‌شود. به دلیل آن که کاهش بهره معمولاً در فرکانس‌های بالا انجام می‌گیرد، این امر ممکن است باعث کاهش وضوح صدا گردد.
از طرف دیگر متاسفانه فرکانس فیدبک، ثابت نیست و با جابجا شدن قالب، حرکت فک، گذاشتن کلاه یا گذاشتن دست روی گوش، تغییر می‌کند.

2. کاهش فیدبک از طریق کنترل یا تغییر فاز سیگنال
در این روش، فاز فرکانسی که در آن فیدبک اتفاق می‌افتد، تغییر داده می‌شود. بسته به شانس، تغییر فاز ممکن است فیدبک را حذف کند یا آن را بدتر کند!
در اینجا نیز ممکن است مسیر فیدبک تغییر کند که در این صورت، تغییر عملکرد مدار کاهش فیدبک نیز، ضروری است.

3-کاهش فیدبک از طریق حذف مسیر فیدبک
در این روش، هم بهره و هم فاز پاسخ فرکانسی سمعک تغییر داده می‌شود.

4-کاهش فیدبک از طریق جابجایی فرکانسی (FREQUENCY SHIFTING)
در این روش، فرکانس فیدبک تغییر می‌کند و به فرکانس دیگر منتقل می‌شود. از این روش، برای جلوگیری از فیدبک دستگاه‌های تقویت کننده سالن‌ها و تالارها استفاده می‌شود.

 

ولوم کنترل

استفاده از انواع مدارات تراکمی (هر کدام با نسبت های مختلف)، نیاز به استفاده از ولوم کنترل را کاهش می دهد. هنوز روش مشخصی برای تعیین نیاز بیمار به ولوم کنترل وجود ندارد. بر همین اساس، بهتر است سمعک انتخاب شده به ولوم کنترل دستی مجهز باشد تا در مواقع لزوم، بتوان آن را غیر فعال کرد.

کاهش نویز

کاهش نویز

کاهش نویز

بزرگترین مشکل پیش روی افراد استفاده کننده از سمعک، تأثیرات منفی نویز زمینه بر درگ گفتار می باشد. استفاده از مداراتی که میزان تقویت را به طور خودکار در فرکانس هایی که نسبت سیگنال به نویز پایین است، کاهش می دهند، برای افرادی مناسب است که در محیط های متنوع و شلوغ از سمعک استفاده می کنند.

در واقع این سمعک ها عملکرد شنوایی فرد را در محیط های شلوغ کاهش می دهند تا نویز کمتری به گوش فرد برسد. این مدارات، عموماً به راحتی استفاده از سمعک کمک می کنند و روی وضوح گفتار تأثیر کمتری دارند.

مزیت و سودمندی این مدارات، برای افرادی که در همه فرکانس ها نیاز به تقویت دارند، بیشتر از افرادی است که به تقویت در فرکانس های خاصی نیازمندند. اگر به واسطه استفاده از ونت، انتقال اصوات فرکانس پایین از طریق ونت افزایش یابد، تأثیرات مربوط به مدار کاهنده نویز فقط در فرکانس های بالا خواهد بود. در این شرایط، مدار کاهنده نویز، بیشتر شبیه یک مدار تراکمی تک کاناله عمل می کند.

تقویت علایم گفتاری

مکالمه

گفتار

در این فناوری‌ها، گفتار به نحوی تغییر داده می‌شود که دریافت و بازشناسی آن آسان‌تر باشد.(SPEECH CUE ENHANCEMENT) برخی از روش‌ها عبارتند از:

  • تقویت ویژگی‌های طیفی گفتار : در این روش بخش هایی از فرکانس اصوات گفتاری تقویت می شود.
  •  تقویت ویژگی‌های دیرشی گفتار : در این روش، دیرش واکه‌ ها افزایش می‌یابد. مطالعات نشان داده است که دیرش واکه‌ هایی که قبل از یک همخوان واکدار می‌آیند، از دیرش واکه‌ هایی که قبل از یک همخوان بی واک می‌آیند، طولانی‌تر است.
  • تقویت ویژگی‌های شدتی گفتار : نسبت شدت همخوان به شدت واکه، تحت عنوان نسبت همخوان به واکه (Consonant-to-Vowel) نامیده می‌شود.با افزایش تقویت همخوان‌ها نسبت به واکه‌ها، بلندی صدا تغییر چندانی نمی‌کند، اما وضوح گفتار افزایش می‌یابد.
  • ساده سازی گفتار : اگر فرد مبتلا به کم شنوایی عمیق نتواند علایم پیچیده گفتاری را دریافت کند (به ویژه در حضور نویز)، ممکن است با کمتر شدن (ساده تر شدن) اطلاعات گفتاری، درک وی از سیگنال افزایش یابد.
  • تقویت گفتار از طریق بازسازی مجدد آن : در این روش، سمعک گفتار را بازشناسی می‌کند و سپس آن را به شکل واضح، با تلفظ مناسب و عاری از نویز بازسازی می‌کند.

مدارات پوشاننده ی وزوز

وزوز

مدارات کاهش وزوز

برخی از سمعک های هوشمند با ایجاد نوعی صدا ، باعث کمتر شنیده شدن وزوز گوش می شوند و از این طریق می توانند به افرادی که وزوز گوش دارند کمک کنند.

سهولت در استفاده از تلفن

تلکویل

تلکویل

افرادی که از سمعک استفاده می کنند ممکن است در هنگام صحبت کردن با تلفن دچار مشکلاتی شوند. چراکه نزدیک شدن منبع صدا به میکروفون سمعک می تواند کیفیت صدا را دستخوش تغییر قرار دهد. امروزه سمعک های هوشمند دارای مدارات پیشرفته ای هستند که مکالمات تلفنی را تسهیل می کنند.

با نزدیک شدن تلفن به گوش فرد ، سمعک هوشمند به طور اتوماتیک برنامه ی تلکویل را فعال می کند و صدای مکالمه ی تلفنی را در هر دو گوش پخش می کند.

سیستم های خودفراگیری

سمعک های هوشمند واقعا باهوش هستند!!!

هر کسی که از اینترنت در سال های اخیر استفاده کرده است با الگوهای یادگیری آشناست . این الگو ها اطلاعات جمع شده از فعالیت های شما را استفاده می کنند و از آن ها برای شخصی سازی استفاده می کنند. به عنوان مثال، اگر شما صورت آنلاین عبارت چادر مسافرتی را جستجو کرده باشید،  احتمال نمایش تبلیغات دیگر تجهیزات اردویی برایتان بیشتر می شود .

اگر هر روز برخی از تنظیمات خاص را در موقعیت های مشابه روی سمعک هوشمندتان انجام دهید پس از چند روز می تواند خود به خود آن تنظیمات را در همان شرایط خاص اعمال کند. مثلا اگر هر روز صبح ولوم سمعکتان را زیاد می کنید پس از چند روز به صورت اتوماتیک ولوم سمعک افزایش می یابد.

وایرلس

یکی از ویژگی های مهم و قابل توجه سمعک های هوشمند قابلیت اتصال بی سیم این سمعک ها به سایر وسایل الکترونیکی نظیر موبایل، تبلت، تلویزیون و … می باشد. حتما می دانید که در روزگار فعلی این مسئله چقدر اهمیت دارد.

سمعک های هوشمد با سه سیستم مختف بلوتوث، میدان های مغناطیسی و FM به دیگر وسایل متصل می شوند.

این اتصالات در سالن های کنفرانس ، کلاس های درس ، تالار ها و … هم کاربرد دارند.

کاهش دهنده ی فرکانسی

در بعضی از افراد، افت شنوایی در فرکانس های بالا به حدی زیاد است که نمی توانند اطلاعات مفیدی را از این محدوده گفتاری استخراج کنند. از سوی دیگر تقویت بیش از حد بخش های فرکانس بالای گفتار می تواند موجب کاهش توانایی این افراد در بازیابی اطلاعات مفید موجود در بخش های فرکانس پایین و میانی سیگنال گفتارینیز می شود.

با تمامی این تفاسیر، تکنولوژی جدیدی در دنیای سمعک ارائه گردیده است تا بتواند بر این مشکلات تا حدودی فائق آید.این تکنولوژی پایین آوردن فرکانسی و یا Frequency lowering نامیده شد.

برگرفته از صفحه ی دانشگاه علوم پزشکی ایران

کاهش دهنده ی فرکانسی

کاهش دهنده ی فرکانسی – انتقال فرکانس های 4000 و 8000 هرتز به فرکانس های پایین تر

افت شنوایی افراد در فرکانس های مختلف با هم فرق می کند . به طور مثال آستانه ی شنوایی فردی در فرکانس 2000 هرتز 35 دسی بل است و آستانه ی شنوایی همین فرد در فرکانس 4000 هرتز 50 دسی بل می باشد.

از آنجایی که تقویت زیاد اصوات فرکانس بالا می تواند درک گفتار را با مشکل مواجه کند ، سمعک هوشمند اصوات فرکانس بالا را به اصوات با فرکانس های میانی و پایین تبدیل می کند تا ضمن تقویت لازم ، فرد بتواند از توانایی درک گفتار کافی برخوردار شود.

 

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • طاهر میرزایی
    1400-06-03 16:29

    سلام سمعکم سوت میزنه ولی به من گفتن هوشمنده

    پاسخ
    • samakadmin
      1400-06-07 13:24

      سلام خدمت شما سمعک های هوشمند هم ممکنه سوت بزنن برای رفع مشکل می تونید با کلینیک تماس بگیرید : 02188511615

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نتیجه‌ای پیدا نشد.

فهرست